Histories van de familie
Kempeneers-Baldewijns
uit Kelsbeek (Belgisch Limburg)
     
Deutsch, Duits, Allemand, German English, Engels, Anglais, Englisch Français, Frans, Französisch, French Nederlands, Néerlandais, Niederländisch, Dutch

Histories gevonden en gehoord in de familie

Op deze pagina kan u via de links hiernaast enkele interessante, leuke, griezelige, aardige feiten of verhalen vinden die we tijdens onze opzoekingen gevonden hebben of waar we op attent werden gemaakt door andere genealogen.

~
Eén van de griezelige verhalen is de moord op Jan Kempeneers in 1925. Door een gelukkig toeval konden we zelfs de hand leggen op de tekst. Ook Lambertus Baldewijns werd vermoord. Het verslag van de pastoor kan je hier ook bekijken.

~
Een interessant verhaal is dat van de prior van West-Vleteren, Dom Dositheus. De man uit Hoepertingen heeft blijkbaar een groot aandeel gehad in de bloei van de bekende abdij in West-Vleteren.

~
Vudsels bè e koet èn is dan weer een aardigheidje waar ik mij geoefend heb in het schrijven van een tekstje in het Nieuwerkerkens dialect. De bron van deze tekst ligt bij een mop die mijn oudste broer Hugo ooit vertelde van een vrachtwagen (ne camijoo) die geladen was met 'è koet' (een gat of een leegte).

~
In 'Wat gebeurde er in ...' heb ik enkele notities uit het dagboek van schoolmeester De Bruijn van Sint-Truiden in de 18e eeuw geplaatst naast een datum die van belang was voor onze familie (geboorte, huwelijk, overlijden). Deze kroniek is echt de moeite waard om te lezen. Meer info vindt u bij de bronvermeldingen.

~
De stamboomonderzoeker is een tekstje dat enkele van de moeilijkheden aangeeft die wij hebben kunnen overwinnen tijdens ons onderzoek. Moraal: neem niet klakkeloos aan wat je op een genealogische site kan vinden.

~
Aangezien veel van onze voorouders in Sint-Truiden hebben geleefd en gewerkt, vond ik het een goed idee om dat eens in kaart te brengen. Doe de Toer van Sentrui.

~