genealogie

DNA en Genealogie

     
Deutsch, Duits, Allemand, German English, Engels, Anglais, Englisch Français, Frans, Französisch, French Nederlands, Néerlandais, Niederländisch, Dutch

DNA en Genealogie : verwant of niet verwant dat is de vraag

~

Wanneer ben je familie? Wanneer ben je verwant? Wil eenzelfde achternaam (al dan niet met varianten) automatisch zeggen dat je verwant bent? Is het belangrijk om te weten of je verwant bent met een wildvreemde?

~

Verwantschap (of zoals het vroeger gezegd werd "maagschap") geeft weer wie een biologische link heeft met iemand anders. Meestal valt dat samen met "familie" maar dat is niet altijd het geval. Iemand die geadopteerd is, is wel familie maar niet verwant. En soms kan verwantschap belangrijk zijn, voor huwelijken of relaties en de eventuele kinderen daarvan of als er bepaalde genetische kenmerken een probleem kunnen vormen (ziekte, afwijkingen, ...)

~

Door deel te nemen aan de projecten "de GEN-iale stamboom" en " MAMA-mito" en het geluk te hebben gehad om geselecteerd te worden voor verder onderzoek, heb ik zowel voor mijn voorvaders als voormoeders informatie verkregen van waar ze kwamen 1000-en jaren geleden en nog wat meer specifieke informatie over het genetisch materiaal van (mijn tak van) de Kempeneers-en.

~

Uit de analyse van het genetisch materiaal blijkt dat de haplogroep langs mannelijke kant slechts bij 1% van de autochtone Vlaamse families terug te vinden is en dat de haplogroep van de vrouwelijke kant slechts bij 10 % van de deelnemers voorkwam en de subhaplogroep zelfs verder niet voorkwam in de totale onderzochte groep.

~

Waar hebben die voorouders dan wel gezeten? De voorvader (den eerste bompa om het zo te zeggen) liep zo'n 60.000 jaar geleden vanuit Afrika naar Zuid-Azië en daarna, zo'n 27000 jaar geleden, naar het Midden-Oosten en het Arabisch Schiereiland. De voormoeder (de eerste bomma om het zo te zeggen) legde ongeveer eenzelfde traject af, passeerde in Mesopotamië, en haar nakomelingen behoorden tot de eerste landbouwers die hier aankwamen tijdens het Neolithicum zo'n 8000 jaar geleden. Hoe de migratie van daar naar Europa is gelopen, is nog voorwerp van onderzoek.

~

sub-haplogroep J1-P58* en sub-haplogroep T2f1a1 : het lijken verwijzingen naar sterren of sterrenstelsels maar het zijn de mannelijke (J1) en vrouwelijke (T) genetische groepen die gevonden zijn bij het DNA-onderzoek.

~

meer info over De Gen-iale stamboom op de site CSY Leuven van Dr. Sofie Claerhout

heel wat wetenschappelijke publicaties zijn daaruit voortgekomen, met als belangrijkste : A Historical-Genetic Reconstruction of Human Extra-Pair Paternity van Prof. Dr. Maarten Larmuseau et al.

meer info over MAMA-mito: Vlaanderen op zoek naar zijn voormoederlijke roots

Universiteit van Vlaanderen : Bestaat Vlaams DNA? door Prof. Dr. Maarten Larmuseau

Prof. Dr. Maarten Larmuseau, Departement Menselijke Erfelijkheid, KU Leuven

Dr. Sofie Claerhout, Forensische Biomedische Wetenschappen, KU Leuven

 

 

 

DNA (desoxyribonucleïnezuur, in het Engels deoxyribonucleic acid.) : een zeer lange macromolecule die alle informatie bevat over een levend organisme: hoe het ontwikkelt, functioneert, voortplant, groeit,...

mtDNA of mitochondriaal DNA, komt enkel van moederskant en zit in de mitochondriën en dus niet in de celkern. Mitochondriën zitten in onze cellen en verzorgen voor het grootste deel de energievoorziening voor onze cellen.


Haplogroep groep individuën met een bepaalde genetische variant die terug te vinden is in een cel. Er zijn haplogroepen op basis van het Y-chromosoom uit het DNA (van de mannen dus) en haplogroepen op basis van het mtDNA (van de vrouwen dus).